Články

Trochu historie o začátcích Sportidentu v ROB.


Někteří si pamatují sami,  mladším o tom vyprávěla babička před spaním, jak se razily kontroly do papírových kartiček.  Možná budete překvapeni, ale je to již 17 let, kdy byl poprvé použit Sportident na závodech ROB. Rada AROB na konci roku 1999 celkem prozřetelně rozhodla o nákupu základní sady SI jednotek s patřičným počtem čipů. V následujícím roce jsme pořádali první MEŽ v Kroměříži a úkol zněl jasně: Mistrovství se poběží na Sportident a musí se to vyzkoušet na nějakém, nejlépe prvním NŽ.  A byl to právě Amos cup, který proběhl ve stejném táboře v Protivanově.

 S touto technologii jsme neměli žádné zkušenosti a i v příbuzném OB se k nasazení stavěli velmi opatrně. Dodnes si pamatuji články a diskuze, zdali dětské kategorie zvládnou použití čipů, nebude čip pro závodníky drahý atd.

A jaká byla realita? Jirka Ježek, ano je to autor dlouho požívaného SW pro ROB,  obratem naprogramoval, co bylo třeba a my se pustili do příprav prvních závodů. Nebylo jednoduché donutit klasickou jehličkovou tiskárnu tisknout cílové lístečky s hacky a carkami místo nesmyslných znaků, naučit se programovat SI jednotky, synchronizovat čas, naučit se správně rozmístit SI na startu atd.

Dokonce na závod přijel i zástupce Sportidentu, aby nám pomohl řešit případné problémy. A to se také stalo. Aby vše klaplo, uspořádal pro čekající závodníky na startu malý tréninkový závod ražení. Vlastní závod byl odstartován, zpracování výsledků v cíli fungovalo a my si užívali slastného pocitu vítězství nad technikou. Najednou se na monitoru (ano v cíli bylo klasické PC s velkou jehličkovou tiskárnou) začaly velmi často objevovat hlášky "neznámý závodník", "zadejte závodníka" atd. Stres se stupňoval a my hledali, kde soudruzi programátoři nebo pořadatelé udělali chybu? A pak nám to došlo. Byl to soudruh z NDR. Tréninkový závod na startu začínal mazací jednotkou. A tu nastavil na komplet mazání včetně startovního čísla. A právě startovní číslo bylo v počátcích nositel identifikace závodníka (většina čipů byla půjčovacích a zkratka v první verzi SW to bylo tak nastaveno). Takže trénink nám nejen zhatil zdlouhavé nahrávání startovních čísel do čipů, ale připravil i krušné chvilky v cíli.  Naštěstí jsme záhadu vyřešili a nadále se v průběhu závodu bavili statistikou, která kategorie měla největší účast na tréninku.Byli to muži Elita. Naopak v některých kategoriích v čipech nechybělo ani jedno startovní číslo :-).

A jak se naplnily obavy o žákovské kategorie? Vše zvládli bez sebemenších problémů a chyb. Nasazení Sportidentu na 1. Mistrovství Evropy žáků  nic nestálo v cestě.  Zde krátký výlet do historie končí, nicméně všechny  závodníky se sluchátky na uších může těšit, že jeden z prvních závodů s čipy Sportident na území ČR proběhl také v radiovém orientačním běhu.

Pavel Mikšík